De medezeggenschapsraad
De medezeggenschapsraad (MR) is wat de naam zelf al zegt: een orgaan voor medezeggenschap, voor inspraak. De MR bestaat uit evenveel ouders als leerkrachten en houdt zich bezig met het mee denken over alle aspecten rondom het onderwijs van de kinderen. Een van de belangrijkste instrumenten van de MR daarbij is de instemming- en adviesbevoegdheid. De MR probeert een sfeer van openheid en democratie te bevorderen, zodat alle betrokkenen bij de school op de hoogte zijn wat er speelt en daarop kunnen reageren.
Wat is het doel van een MR?
De MR heeft als doel dat zij samen met de directie en leerkrachten van de school werkt aan een veilige schoolomgeving waar kwalitatief goed onderwijs wordt gegeven. Samenwerken is haar motto en overleg het instrument.
Hoe is de MR samengesteld?
De raad bestaat uit ouders en personeelsleden, in een gelijke verhouding. De omvang is afhankelijk van het aantal leerlingen. Op onze school bestaat de MR uit drie personeelsleden en drie ouderleden.
Wat zijn de bevoegdheden van een MR?
Een MR heeft twee soorten rechten: adviesrecht en instemmingsrecht. Adviesrecht wil zeggen dat het schoolbestuur serieus moet reageren op elk advies dat de MR geeft. Dat betekent niet dat elk advies van de MR overgenomen hoeft te worden. Dat ligt anders voor beslissingen waarvoor de MR instemmingsrecht heeft. Het schoolbestuur kan zonder instemming van de MR dergelijke besluiten niet nemen. Indien het bestuur het besluit toch ten uitvoer brengt kan de MR in beroep gaan bij de landelijke Klachtencommissie.
De MR heeft o.a. instemmingsrecht bij de volgende zaken:
- Verandering van de onderwijskundige doelstellingen van de school;
- Het schoolplan dan wel het leerplan of het zorgplan;
- Het schoolreglement;
- Beleid ten aanzien van veiligheid-, gezondheid- en welzijn.
De MR heeft o.a. adviesrecht bij de volgende zaken:
- Beleid ten aanzien van aanstelling- en ontslag;
- Het vakantierooster;
- Klachtenregeling;
- Nieuwbouw, belangrijke verbouwingen of onderhoud van de school.
De MR ontvangt al dan niet gevraagd informatie door het bevoegd gezag. Zij ontvangt inlichtingen over de begroting, het jaarverslag, de ontvangen middelen en de arbeidsvoorwaardelijke regelingen. De MR werkt volgens het Medezeggenschapsreglement van de Laurentius Stichting.
Samenstelling en rolverdeling MR
Voor sommige zaken bestaat er ook nog verschil tussen de teamleden en de ouderleden. In het algemeen kun je zeggen dat de teamleden instemmingbevoegdheid hebben over die zaken die het personeel aangaan zoals de samenstelling van de formatie, taakverdeling en beleid ten aanzien van nascholing van het team. En dat de oudergeleding instemmingbevoegdheid heeft over zaken die leerlingen aangaan zoals verandering van grondstelling van de school, vaststelling van de schoolgids, vaststelling van de onderwijstijd en de wijze waarop invulling wordt gegeven aan de tussenschoolse opvang. De MR leden worden gekozen per 1 november voor een periode van 3 jaar.
Met wie praat een MR ?
Bij de vergaderingen van de raad treedt de directeur van de school op als vertegenwoordiger van het schoolbestuur. Verder is één van de MR-leden, lid van de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad (GMR). De GMR bestaat uit afgevaardigde MR-leden van alle openbare basisscholen van de Laurentius stichting. In de GMR worden schooloverstijgende zaken besproken.
Hoe blijft u op de hoogte?
Via deze website publiceren wij ons vergaderschema, de agenda en de notulen van de MR vergaderingen. Tevens verschijnt twee keer per jaar nieuws van de MR in ons info bulletin. Op de jaarlijkse algemene jaarvergadering aan het begin van ieder schooljaar wordt door de voorzitter van de MR een samenvatting gegeven van wat zich in het voorgaand schooljaar heeft afgespeeld in de MR. Ook is er dan gelegenheid tot het stellen van vragen.
Vergaderdata schooljaar 2024 - 2025
De MR vergadert op de volgende momenten:
- dinsdag 12 november 2024
- donderdag 16 januari 2025
- dinsdag 11 maart 2025
- donderdag 8 mei 2025
- donderdag 26 juni 2025
Wanneer en hoe benadert u de MR ?
Als u vragen heeft of ten aanzien van beleidszaken een punt in de vergadering aan de orde zou willen stellen, kunt u contact opnemen met één van de leden of ons bereiken via mailadres: mr@bontepael.nl
Wie zijn de leden van de MR ?
Teamgeleding
- Juf Monique Schreij-de Wolf, leerkracht groep 7
- Juf Britt van der Vlis, gymleerkracht
Oudergeleding
- Arnoud Duyvesteyn
- Niels van Adrichem
Hoe kunt u lid worden van de MR?
Als er een vacature ontstaat in de oudergeleding van de MR worden er verkiezingen uitgeschreven. Als meerdere ouders zich kandidaat stellen voor deze taak wordt er schriftelijk gestemd. Alle ouders hebben stemrecht. Een vacature in de teamgeleding wordt door het team ingevuld.